In 2019 betaalden alle patiënten samen 1,385 miljard euro bovenop de uitgaven van de ziekteverzekering. Dit zijn vooral ereloonsupplementen. De ereloonsupplementen per verblijf stegen opnieuw in vergelijking met het jaar voordien.

Het bedrag dat de patiënt moet betalen, varieert van verblijf tot verblijf. Als de patiënt kiest voor een privé-kamer, kan de rekening hoog oplopen door kamersupplementen. Maar ook door supplementen die de patiënt kunnen worden aangerekend binnen de grenzen van de voorschriften van het ziekenhuis. De rekening van de patiënt hangt af van het type ingreep, maar ook van het ziekenhuis.

Deze verschillende elementen kunnen de rekening doen oplopen tot zeer hoge bedragen: meer dan 6.000 verblijven in een gemeenschappelijke kamer overschreden in 2019 een bedrag van 3.000 euro. Meer dan 25.000 verblijven (alle kamertypes) overschreden de 5.000 euro.

In de IMA Atlas kan je voor enkele veel voorkomende ingrepen de gemiddelde ereloonsupplementen vergelijken tussen ziekenhuizen. In juli 2021 zullen de statistieken voor 2019 worden gepubliceerd. We zullen op dat moment de gemiddelde ereloonsupplementen vervangen door het gemiddelde totale bedrag dat je als patiënt moet betalen voor enkele veel voorkomende ingrepen.

Contact InterMutualistisch Agentschap (IMA)
NL : Mieke Dolphens - Mieke.Dolphens@cm.be of Bernard Landtmeters - bernard.landtmeters@cm.be
FR : Françoise De Wolf - francoise.dewolf@solidaris.be